Kılcal Damar Tedavisi
Kılcal damar, vücutta yer alan en ince kan damarlardır. Bu kılcal damarlar, birçok ana damarla bağlantı sağlar. Kılcal damar çatlaması ise birçok kılcal damarın birbirine yakın bir şekilde yırtılması sonucunda meydana gelir. Böylelikle cildin alt yüzeyinde kan birikir ve morluklar oluşabilir. Bu boyutu değişebilen mavimsi-mor veya siyah bir morluktur. Kılcal damar çatlaması tedavisinde genellikle lazer tercih edilir.
Kılcal Damar Çatlaması Nedir?
Kılcal damar çatlaması, cildin yüzeyine yakın ince damarların zarar görmesiyle oluşan bir durumdur. Ciltte kırmızı, mor, mavi benekler veya çizgiler olarak görülebilir. Genellikle zararsız olsa da, bazen altta yatan ciddi bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. Bazı durumlarda da oluşan kılcal damar çatlaması ciddi semptomlara neden olmayabilir. Birkaç gün ya da hafta içerisinde iyileşme gösterir.
Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?
Kılcal damar çatlaması güneş ışığı, çeşitli ilaçlar, yaşlılık, fiziksel darbeler, hormonal tedaviler nedeniyle oluşabilir. Günlük hayatta yapılan bazı davranışlarda buna sebep olabilir. Kılcal damar çatlamasının en yaygın sebepleri şöyle sıralanır:
- Fiziksel Darbeler
- Yaşlanma
- Hassas/Gergin Cilt
- Hormonal Değişiklikler
- Güneş Işığı
Fiziksel Darbeler
Derinin dışarıdan aldığı fiziksel darbeler sonucunda kılcal damar çatlayabilir. Düşme, darbeler, basınç buna sebebiyet verebilir.
Yaşlanma
Yaşın ilerlemesiyle vücutta bazı değişimler gözlenir. Özellikle deride ve damarlarda esneklik azalır, bunun sonucunda da kılcal damarlarda çatlamalar gözlenebilir.
Hassas/Gergin Cilt
Cilt hassasiyeti arttıkça dışarıdan gelen darbelere karşı kılcal damar çatlama oranı artar. Aynı zamanda gergin ciltlerde de bu gözlenebilir.
Hormonal Değişiklikler
Vücutta kimi zaman hormonal değişimler gerçekleşir. Başta hamilelik olmak üzere vücutta büyük değişimlere sebep olan hormonal değişimler kılcal damar çatlamasına sebep olabilir.
Güneş Işığı
Uzun süre güneşe maruz kalan ciltlerde birçok farklı cilt problemi gözlenebilir. Yüksek UV ışınları cilt esnekliğini azaltır ve kılcal damar çatlamasına neden olabilir.
Kılcal Damar Çatlaması Nerelerde Olur?
Kılcal damar çatlaması vücudun farklı noktalarında gözlenebilir. Fakat kimi insanlarda vücudun bazı bölgelerinde kılcal damar çatlaması yoğunlaşabilir. Bacak, kol, yüzde daha sık görülebilir.
- Burun kılcal damar çatlaması
- Bacakta kılcal damar çatlaması
- Yüzde kılcal damar çatlaması
- Gözde kılcal damar çatlaması
Burun kılcal damar çatlaması
Burun kılcal damar çatlaması genellikle estetik sebeplerden dolayı rahatsızlık duyulan bir durum olarak görülse de burun tıkanıklığı gibi nefes alam problemlerinin temel nedeni olabilir. Lazer uygulamaları sayesinde tedavisi mümkündür.
Bacakta kılcal damar çatlaması
Bacakta kılcal damar çatlaması, cilt yüzeyine yakın damarların çatlamasıyla oluşur. Kırmızı ve mor renkte görülebilir. Dar kıyafetler, uzun süre ayakta kalmak, obezite, sigara kullanımı sebep olabilir.
Yüzde kılcal damar çatlaması
Yüzde kılcal damar çatlaması özellikle burun çevresinde görülebilir. Bunun birçok sebebi vardır. Cilt derisinin ince olması, genetik faktörler, yaşlanma, uzun süre güneş ışığına maruz kalmak gibi nedenleri olabilir. Tedavide genellikle ışık ve lazer tedavisi tercih edilse de bir uzman tarafından cildinizin analiz edilerek en uygun tedavi gerçekleştirilmesi faydalı olacaktır.
Gözde kılcal damar çatlaması
Gözde kılcal damar çatlaması beyaz kısımda gerçekleşir. Burada bulunan kılcal damarların çeşitli nedenlere bağlı olarak genişlemesi ya da çatlaması sonucunda görülür. Gözde kızarıklık meydana gelir ve sebebinin bilinmemesi durumunda en yakın sağlık merkezine gidip destek alınması gerekir.
Bebeklerde Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?
Kılcal damar çatlaması yaşı ilerlemiş bireylerde görülebileceği gibi bebeklerde de gözlenebilir. Bebeklerde kılcal damar çatlamasının nedenleri değişebilir. Kılcal damar çatlaması genellikle zarar gibi görünse de uzman bir doktor tarafından incelenmelidir.
- Genetik sebepler
- Hemanjiom
- Darbeler
- Tansiyon
Genetik sebepler
Ailede bulunan kılcal damar çatlağı bebekte de görülebilir. Genetik problemler kimi zaman gelecek nesillerde ortaya çıkabilir.
Hemanjiom
Bebeklerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Anormal şekilde büyüyen kan damarlarında oluşur ve bir yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu noktada kılcal damar çatlayabilir.
Darbeler
Bebek ciltleri yetişkinlere göre daha hassas olduğu için küçücük bir darbe bile bebeğin cildinde morarmalara yani kılcal damar çatlamasına sebep olabilir.
Tansiyon
Nadirde olsa bebeklerde tansiyon rahatsızlığı gözlenebilir. Yüksek tansiyon özellikle kılcal damar çatlamasına sebep olabilir.
Kılcal Damar Çatlamasının Belirtileri Nelerdir?
Kılcal damar çatlaması belirtileri vücudun farklı noktalarında kendini göstererek ciltte kızarma şeklinde meydana gelir. Kızarıklığın yanında örümcek ağına benzer bir görünüm oluşabilir. Cilt yüzeyinde görülen mor, mavi ve yeşil renkler kılcal damar çatlaması belirtisi olarak değerlendirilebilir. Vücut tipine bağlı olarak bölgenin rengi farklılık gösterebildiği gibi kimi bireylerde kaşıntı, sızlama, kramp, ağrılar gözlenebilir.
Yüz, burun, bacak gibi bölgelerde deride gözlenen kılcal damar çatlaması ise ciddi sonuçlara sebep olmaz ama bakıldığında estetik olarak kişilere hoş gelmeyebilir.
Kılcal Damar Çatlaması Nasıl Teşhis Edilir?
Cilde alınan darbelerden sonra bölgede morarma, kızarma olabilir. Genellikle görülen belirti budur. Bu noktada herhangi bir şikayetiniz olduğu taktirde dermatologlardan destek alabilirsiniz. Uzmanların tercih ettiği yöntemler ile en sağlıklı teşhis ve tedaviyi alabilirsiniz.
Kılcal Damar Çatlaması Tedavisi Nedir?
Kılcal damar çatlaması tedavisi farklı şekillerde gerçekleştirilir. Kılcal damar tedavisinde deri altına müdahale gerçekleştirildiğinden ötürü bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir. Tedavi esnasında genellikle lazer tedavisi tercih edilir. Hızlı, iz bırakmadan ve ağrısız bir yöntemdir. Skleroterapi tedavi yönteminde damar içine ilaç enjekte edilir. Radyo frekansı tedavisinde ısı dalgası yardımıyla damara müdahale edilir. Tedavi sonrasında bölgeyi yoğun güneş ışığından korunmak gerekir. Yüksek güneş ışığına maruz kalmak deride lekelenmeye sebep olabilir.
Kılcal Damar Çatlaması ve Önleme Yöntemleri
Kılcal damar çatlaması görüldüğü taktirde bir uzman hekimden destek almak bu rahatsızlığın ilerlemesine engel olur. Bunun dışında yüksek kilolar damar çatlamasına sebep olabileceğinden ötürü vücut kitle endeksinize bağlı kalmak sağlığınız için faydalı olacaktır. Dar kıyafetlerden ziyade kan akışını engellemeyecek kıyafetler tercih edebilirsiniz.
Yüksek güneş ışığından korunmak başta kılcal damar çatlaması olmak üzere diğer birçok deri rahatsızlığının da önüne geçilir. Bunların dışında bol su tüketmek, vücudun ihtiyacı olan vitaminleri takviye etmek ve düzenli spor yapmak kılcal damar çatlamasını önleyebilecek davranışlardır.
HİZMETLERİMİZ
KALP VE DAMAR HASTALIKLARI